Време на работа на вашия сървър (Server Uptime)

В процеса на търсене за уеб хостинг, няма как да не попаднете на термина “server uptime” и всичките гаранции, които го съпътстват. Но какво в действителност означава и защо е толкова важно?

Гаранция за Server UptimeОпитал съм се да го преведа на български, доколкото е възможно, разбира се. Времето на работа на вашия сървър е това време, през което вашият сайт е онлайн и е достъпен за потребителите ви, както и за потенциалните ви клиенти. Когато сайтът ви не е онлайн, логично той е офлайн, което е много лошо за вас. Това означава, че хората не могат да достигнат до вашия сайт, което би могло да доведе до разочарование във вашите клиенти или да ви коства част от трафика, откъдето ще намалеят и приходите. Една част от хората, които не успеят да заредят вашия сайт, не биха опитали повторно. Също и за Гугъл това не е добър знак, особено ако зачестят офлайн периодите, това може да ви струва и пропадане в класацията на търсене в най-голямата търсачка.

Именно поради изброените причини, повечето хостинг компании дават минимални гаранции за Server Uptime и ги изписват в правилата за управление, намиращи се обикновено най-долу на сайтовете им. Този процент ви гарантира онлайн време за 1 денонощие. Като основно правило може да избягвате доставчици, предлагащи по-малко от 99,9% време на работа на вашия сървър.

Защо е важно да следите кога вашият сайт е онлайн и кога офлайн?

Вие сте отговорни за това да следите кога вашият сайт е онлайн и кога офлайн, за да можете и да следите вашата хостинг компания. Но най-важно е, вие да сте първият, който научава, когато сайтът ви пада офлайн. Времето за реакция е критично. Може да се зачудите дали самата фирма следи за това, отговорът е да, разбира се. Но без значение колко много вярвате на хостинга си, вие трябва активно да следите вашия сайт. Така може да оцените работата на доставчика си и да видите дали си спазват обещанията.

Как да следите всичко това лесно и бързо?

Следва въпросът – как е възможно да следите кога вашия сайт пада офлайн, и това да става лесно, бързо, а ако може и безплатно. Разбира се, че може, всичко е възможно. И бъдете спокойни, не е нужно да го зареждате на всеки 5 минути. Отговорът е много простичък – използват се онлайн уеб инструменти, които вършат това за вас. Съществуват много възможности, някои са безплатни, други са платени, а трети имат и безплатна, и платена версия. В следващите редове ще ви предложа няколко варианта, които да изпробвате и да се уверите сами, че следенето е полезно и необходимо.

Uptime Robot – платена и безплатна версия

Това определено е най-доброто безплатно решение в мрежата. Uptime Robot ви предлага 2 плана – безплатен и платен ($4,50 на месец при заплащане за 1 година и следене на 50 сайта, за повече цената се покачва). Безплатният план също включва 50 сайта, но те се проверяват в период от 5 минути и логовете се пазят 2 месеца, а не както при платената версия – проверки на всяка минута и логове за година назад. Винаги може да започнете с безплатния план и ако ви хареса и имате нужда от нещо повече, тогава да преминете към платения, който реално е много по-евтин от останалите конкуренти на пазара. Така че това е може би най-доброто решение в момента.

Uptime Robot тест

Monitor Scout – платена и безплатна версия

Monitor Scout помага за проследяването на сайтове от 25 различни локации, като прави проверки на HTTP, FTP, SMTP, и други на интервал от 1 минута. Потребителите получават мейл и sms съобщение в случай на падане на сайта офлайн. Също така са налични подробни доклади за времето на работа на вашия сървър, както и задълбочени анализи. Пробвайте сами!

Service Uptime – платена и безплатна версия

Service Uptime ви предоставя 5 различни плана на обслужване – Безплатен, Стандартен ($4,95 на месец), Напреднал ($9,95 на месец), Професионален ($52,95 на месец), Премиум ($8,65 на месец) и “По поръчка”. В безплатната версия получавата една връзка, която проверява на всеки 30 минути чрез HTTP, SMTP, FTP, PING и други. Компанията покрива различен брой сайтове, в зависимост от плана, като проверява от 10 различни локации. Има възможности за различен брой проверки на различен интервал от време. Всичко зависи от вашите нужди.

Pingdom – платена и безплатна версия (само 30 дни)

Pingdom е може би един от най-добрите инструменти в Интернет, като също ви предоставя 5 различни плана на обслужване – Започващ ($13,95 на месец), Стандартен ($42,95 на месец), Напреднал ($82,95 на месец), Професионален ($229,00 на месец) и Бизнес ($454,00/на месец). Безплатният 30-дневен период важи за всеки от плановете без Бизнес, като в този период използвате пълната функционалност на дадения пакет. Минусът тук е, че не може да го използвате безкрайно дълго време. До скоро имаше такава опция, но вече не. Всичките планове предоставят възможност за проверка на интервал от 1 минута. Тук пакетите са доста по-скъпи, но и качеството е доста по-голямо.