Какво е хостинг и какво е домейн?

Уеб хостинг (web hosting) е услуга, която ви предоставя възможност да съхранявате вашето съдържание от сайтове, файлове, изображения, видео и други на сървър, който има директен и висококачествен достъп към Интернет, за което си заплащате месечна или годишна такса. С други думи казано, ако смятате да си правите сайт (той се състои от файлове), вие имате нужда от хостинг компания, която да ви отдаде под наем част от даден компютър (сървър). Там вие копирате вашите файлове (сайт) и той вече е готов за показване в Интернет.

Домейн (domain) е уникално име, което сочи към физическия адрес на вашия сайт чрез собствен IP адрес (споделен или уникален). Или с други думи казано, домейн е името на вашия сайт, което закупувате и свързвате с вашия хостинг, за да се покаже в Интернет.

Поръчайте евтини домейн и хостинг сега от най-добрата българска компания ICN!

Как да избера подходяща хостинг компания?

Преди да започнете да търсите в Интернет и да четете стотици мнения, трябва да направите най-важното в този случай – да си зададете нужните въпроси и да сте наясно от какво точно имате нужда. Това е най-важната стъпка, без която ще загубите време в безцелно търсене. Забравете всички списъци с топ компании за хостинг услуги, в момента не ви трябват. Седнете и си отговорете на следните въпроси:

 • Какъв точно сайт ще създавате? Динамичен или статичен?
 • Ще имате ли секция с новини?
 • Имате ли нужда от база данни?
 • Трябва ли ви админ панел?
 • Имате ли нужда от Windows приложения?
 • Трябват ли ви голям брой мейл профили?
 • Имате ли нужда от специален софтуер (примерно WordPress)?
 • Трябва ли ви специална версия на софтуер (примерно PHP)?
 • Колко посетители смятате, че ще имате месечно?
 • Трафикът към сайта главно от България ли ще бъде?
 • Колко сайта смятате да създадете?

Това са едни от най-важните въпроси, които е желателно да си изясните преди да започнете каквото и да било търсене. След като имате ясна идея и представа от това, какъв сайт ще създавате, време е вече да разгледате предложенията на хостинг компаниите и да проверите кои планове отговарят на вашите нужди. Сега е наистина доста по-лесно, нали? Разбира се, това е риторичен въпрос, ако сте ме послушали, със сигурност ще ви е много по-лесно сега.

Услуги за начинаещи

А ако сте съвсем начинаещи и не са ви ясни повечето въпроси по-горе, тогава най-важното и основно правило е да започнете с най-малкия план на споделен хостинг пакет от добра компания. Този хостинг е евтин, поддържа се лесно и е напълно достатъчен за повечето нови и обикновени сайтове. Няма какво да ви притеснява тук, защото винаги можете да надграждате към по-голям план на споделен хостинг, VPS или дедикейтед сървър.

Тук може да разгледате най-добрите хостинг компании, с които съм работил през годините. От личен опит знам, че са надеждни и сигурни. Важно е да определите откъде ще идва главният ви трафик. Ако е от България, то тогава ще трябва да наемете български хостинг, защото така сайтът ви ще се зарежда много по-бързо. И от SEO гледна точка това е голям плюс, нищо че в случая останалите компании са доста по-добри и откъм ресурси, и откъм поддръжка, и откъм обслужване, и откъм екстри.

Superhosting и ICN са двата най-добри хостинг провайдъра на наша територия. В таблицата по-долу съм сравнил най-евтините пакети на всяка от изброените фирми. Разгледайте и ако не сте наясно е хубаво да се консултирате със специалист – винаги може да зададете въпросите си чрез контактната форма на сайта.

За да получите преференциална цена, използвайте линковете в таблицата. Където е необходимо запишете и въведете промо код в оказаното за това място, когато правите поръчката.

Най-добрите български хостинг компании
Хостинг Цена 1м. Място Домейни Екстри Промо код Линк
ICN 6,27лв 25GB SSD 1 Google Adwords DIDO Поръчай!
Superhosting 6,75лв 15GB 1 Google Adwords DIDO Поръчай!
*Посочените в таблицата цени се отнасят за най-евтиния споделен хостинг на всяка една от компаниите и е много вероятно да не са актуални във всеки един момент, поради динамичната среда и честите промоции на компаниите. Все пак ще се стремя винаги да актуализирам навреме, а вие лесно и бързо може да проверите като кликнете на бутона “Поръчай”.

Услуги за по-напреднали

Ако сте по-напреднали и информацията до тук ви се е сторила скучна, сега вече ще може да се “потопите” в свои води. В следващите редове ще имате възможност да се запознаете по-подробно с най-важните фактори, по които трябва да сравнявате и оценявате best shared hosting providers. Изброил съм основните характеристики, които трябва да се проверяват преди закупуването на хостинг план и избора на компания. Имайте предвид, че това е лично мое мнение, което не ви задължава в никакъв случай. Просто ви помага да погледнете от друга перспектива и да се замислите по-глобално за вашите проекти.

В таблицата по-долу ще откриете най-добрите хостинг компании, както и техните оферти, базирани на тези конкретни фактори. Това са тествани от мен фирми, с които работя вече доста години и мога от личен опит да гарантирам за тях, затова ви ги препоръчвам. Така ви спестявам доста ценно време, което бихте загубили в търсене и проучване. Посочените по-долу цени са за 1 месец, при плащане за 1 година. Повечето компании предлагат и по-ниски от тези цени, но тогава трябва да заплатите накуп за 2 или 3 години напред.

Най-добрите хостинг компании
Хостинг Екстри Място Домейни Цена/м. за 1г. Цена/м. за 3г. Линк
Bluehost Безплатен домейн 100GB 1 $5,45 $3,95 Поръчай!
Siteground Безплатен домейн 10GB 1 €3,95 €3,95 Поръчай!
Hosting.co.uk Промо код:
special15off
10GB 2 £2 £2 Поръчай!
Namecheap 20GB 3 $3,07 $3,07 Поръчай!
Jaguarpc SSL сертификат $5,21 $3,71 Поръчай!
Eleven2 10GB 10 $1,77 $1,25 Поръчай!
*Посочените в таблицата цени се отнасят за най-евтиния споделен хостинг на всяка една от компаниите и е много вероятно да не са актуални във всеки един момент, поради динамичната среда и честите промоции на компаниите. Все пак ще се стремя винаги да актуализирам навреме, а вие лесно и бързо може да проверите като кликнете на бутона “Поръчай”.

Server Uptime – Време на работа на вашия сървър

Няма нищо по-важно от това да разполагате с активен хостинг 24 часа в денонощието. За да се постигне това е необходимо фирмата да разполага с мощен сървър и стабилни мрежови връзки. Обикновено не всички компании изписват резултатите си за този показател, но е хубаво да се провери и да сте наясно. Нормално е тази стойност да бъде над 99,5%. Всичко под 99% е абсолютно неприемливо. Предполагам сте имали опит със сайтове, които не се отварят, това е доста отрицателен знак за Google и като цяло за посетителите ви. Не е приятно от потребителска гледна точка да заредиш сайт и той да не се отваря. Така губите трафик, а оттам и пари.

Съществуват програми, с които може да следите редовно вашия сайт – например на всеки 5 минути. Когато сайтът ви е офлайн, веднага ще получите имейл или sms, зависи от програмата за следене. Можете да прочетете повече и да откриете безплатни решения в статията ми за проследяване на server uptime.

Възможност за повече на брой домейни

Тъй като цената на някои домейни вече е доста ниска, това позволява да разполагате и управлявате повече от 1 сайт. За да не се налага да купувате нов хостинг за всеки един сайт, най-добре е да изберете удобен хостинг план, който да разполага с възможност за по-голям брой “Add-on” домейни. Така ще спестите известна сума пари, а и ще управлявате страниците си много по-бързо, лесно и удобно. Хубаво е да знаете от какво точно имате нужда, както ви посъветвах в началото на статията си. Тогава ще можете да подходите рационално и разумно.

Все пак имайте и едно наум, че ако се занимавате с огромен брой сайтове и не искате те да бъдат свързвани помежду им, тогава е задължително да са на различни хостинг компании, доколкото е възможно, разбира се. Много лесно могат да бъдат свързани близки по идея домейни, когато са на един и същ уеб хостинг, така че внимавайте в тези случаи.

Системен архив – Backup

Системен архив - BackupПовечето хостинг компании правят такива бекъп-и редовно, но все пак е хубаво да проверите и това. Ако сте начинаещи сега е моментът да разберете, че се случва сайтът ви да падне офлайн. Това може да стане по няколко причини – хакер е проникнал и е сменил вашия “index.php” файл или базата данни се е повредила и е изтрита, или пък нещо се е случило със сървъра и някой от файловете е прецакан или изгубен. Това са напълно нормални ситуации, които се случват и е хубаво да бъдете подготвени за това. Ако вашият хостинг доставчик прави редовни системни архиви, то няма за какво да се притеснявате, те би трябвало да възстановят сайта ви на момента.

Относно тези бекъпи е хубаво да попитате вашия хостинг няколко важни въпроса:

 • Правят ли пълни системни архиви редовно?
 • Може ли да се направи бекъп през контролния панел?
 • Можете ли лесно да направите автоматичен системен архив като използвате отложеното стартиране на задачи (Cron Job)?
 • Възможно ли е сами да възстановите бекъп файловете, така че да не трябва да чакате системната поддръжка да го направи и да изгубите ценно време?

Предлага ли хостинга 24-часова поддръжка?

Хубаво е да има кой да ви отговори, когато се случи нещо непредвидено, дори и да е в 3-4 часа през нощта. Аз лично предпочитам да комуникирам чрез “Live Chat”, но не всички предлагат тази опция. Другите варианти са чрез “ticket” система или телефон. Важно е да сте наясно и с тези подробности за да може да реагирате бързо, когато се наложи, и да знаете какво да очаквате.

Цена за подновяване на услугата

Както може да се досетите, всяка компания се опитва да привлече нови клиенти и затова пуска промоции, с които да ви накара да я изберете. В повечето случаи, първоначалната такса при регистрация е по-ниска от таксата, която трябва да заплатите например след 1 година. Такава е политиката в тази индустрия. Затова е хубаво да сте наясно и с тази “малка” или не чак толкова малка подробност. Това ще ви спести доста главоболия в бъдеще, защото има фирми с двойни и тройни такси след изтичане на промоционалната. В други случаи просто ви позволяват да използвате някоя от настоящите им промоции и да смените хостинг плана си, но все пак това е по-рядко срещано и затова е хубаво да сте бдителни и да внимавате с всеки детайл.

Хостинг банер рекламаИма още една възможност, за която предполагам повечето от вас вече са се досетили. Да, може да сменяте хостинг компаниите на всяка 1, 2 или 3 години, зависи за колко сте платили първоначално. Тогава ще използвате само промоционални пакети и ще плащате по-малко. Единственият минус в този случай е, че трябва да отделяте време да търсите нова компания, да се регистрирате и да прехвърлите сайта си. Не забравяйте, че времето е пари все пак. Всеки може сам да прецени за себе си кое е по-изгодно и кое ще му струва повече или по-малко.

Във всеки сайт на хостинг компания можете да откриете регулярните цени след изтичане на промоцията, която сте закупили. Обикновено се намират някъде най-долу, във футъра на сайта и са трудно забележими, ако не ги търсите целенасочено.

Примерно при Bluehost, в момента за 1 година таксата е $5,95 на месец. След като изтече тази година, таксата става $7,49 на месец. Тук най-изгодно е да платите за 3 години, защото тогава получавате цена от $3,95 месечно. Тяхната политика за отказ е описана и трябва да се запознаете подробно, преди да подпишете толкова дълъг договор.

Период за отказ от услуга

Друг важен фактор е дали може да се откажете от услугите на дадената фирма след някакъв период от време. Някои компании могат да ви предложат гратисен период, в който да тествате и след това да заплатите. Други пък ви дават възможност да се откажете в 30-дневен срок и да ви върнат парите. Някои имат специални условия при отказ и трябва да проверите предварително. Понякога е нужно да заплатите такса или да ви върнат само част от парите. Най-хубаво е да се запознаете с тази услуга точно преди да заплатите, за да сте наясно и да сте защитени.

Възможности за надграждане

Както разбрахте по-рано, ако сте по-начинаещи и не се занимавате с кой знае колко големи сайтове, най-добре е да започнете със споделен хостинг (shared hosting). Ако се случи обаче така, че сайтът ви започва да се разраства и ресурсите на сървъра вече не са достатъчни, тогава е хубаво да преминете към по-скъп план на споделен хостинг, или към VPS (Virtual Private Server – личен виртуален сървър), или към дедикейтед сървър (Dedicated Server). Виртуалният сървър предстaвлява самостоятелна единица и на практика един физически сървър се разделя на няколко логически машини (VPS), които са независими една от друга. Докато при дедикейтед сървър получавате виртуално отделен и независим сървър с гарантиран ресурс, който не се споделя с други клиентски приложения.

В наши дни вече почти всички компании предлагат този тип надграждане, но все пак е хубаво да имате едно наум и да проверите предварително, за да не се окажете в неприятна ситуация след време.

Най-добрите компании за VPS, Dedicated и Cloud сървъри
Хостинг Цена 1м. Място RAM Екстри Промо код Линк
Bluehost $24 VPS 30GB SAN 2GB Безплатен домейн
2 CPU Cores
Поръчай!
Interserver $30 VPS 125GB 5GB Безплатен домейн
2 CPU Cores
Поръчай!
Liquidweb $79 VPS 100GB SSD 2GB Безплатен домейн
SSL сертификат
Поръчай!
Bluehost $119 DS 1TB Mirrored 4GB Безплатен домейн
4 Cores 2.5GHz
Поръчай!
Liquidweb $199 DS 240GB SSD 16GB 4 Cores 3.6/4.0GHz Turbo
1TB Backup Drive
Поръчай!
Bluehost $16 Cloud 6GB 6 Cores
Site Backup + Restore
Поръчай!
Liquidweb $220 Cloud 464GB SSD 31,3GB 8 Cores 4.0GHz
AMD FX-8350
Поръчай!

Основни хостинг характеристики – Cron Jobs, Auto Script Installer, .htaccess и Server Side Include (SSI)

Вече рядко се среща хостинг компания, която да не предлага някоя от изброените по-горе функции, но все пак, ако се занимавате сериозно ще е хубаво да проверите дали са включени, за всеки случай. Накратко ще разясня с по-няколко думи за всяка от характеристиките.

Отложено стартиране на задачи (Cron Jobs) е автоматизиран процес за стартиране на задачи и процеси. Чрез него можете да зададете точно време кога да бъде изпълнена дадената задача, както и да организирате някакъв период, в който да се повтаря.

Auto Script Installer служи за бърза и лесна инсталация на основни програми като WordPress, Drupal, Joomla и други. Така можете без да сте много подготвени и да имате нужните знания да инсталирате някоя платформа, а също и да спестите малко време.

.htaccess файлът е един от най-важните файлове и не трябва да го отваряте, освен ако не знаете какво точно правите. При грешка може да свалите своя сайт офлайн и да си навлечете доста неприятности. Чрез този файл вие реално командвате сървъра и може да променяте неговите настройки. Също така оттук можете да изпълнявате множество функции, за които ще пиша по-подробно в блога си като се поосвободя малко.

SSI се използва за по-лесна поддръжка на статичен сайт. Това е уеб технология, благодарени на която сървъра получава заявка за динамично генериране на съдържанието на избрана уеб страница. SSI позволява да добавите динамично генерирано съдържание във вече съществуваща HTML страница, без да се налага да генерирате цялата страница през CGI програма или друга динамична технология.

Специални функции за електронна търговия

Ако сте решили да се занимавате с електронна търговия и желаете да създадете онлайн магазин, то тогава ще е добре да проверите за някои от най-важните функции в този случай. Тук е важно да имате SSL сертификат, самостоятелен IP адрес и възможност за инсталация на софтуер за онлайн магазин само с 1 клик чрез Auto Script Installer, за което говорихме малко по-нагоре.

Блокиране на сметка – Какви са лимитите на хостинга?

Това е един безценен съвет, който не биха ви споделили другите сайтове за хостинг ревюта – винаги проверявайте какви са вашите лимити, защото хостинг компанията ще ви блокира регистрацията, ако изразходвате твърде много процесорна мощ или нарушавате правилата. Запомнете просто, че няма такова нещо като хостинг без лимити, а и това е напълно нормално. За да използваш повече ресурси, трябва да платиш и по-голяма такса. Преди да се регистрирате е хубаво да се запознаете и с тези условия.

Тук може да видите примерни указания, които намерих в условията за ползване на Суперхостинг:

.Чл. 18. При надвишаване на определените лимити, Доставчика уведомява Ползвателя да предприеме необходимите действия за оптимизиране на приложенията разположени на неговия акаунт, като предоставя на Ползвателя статистическа информация, показваща точно изразходваното процесорно време от акаунта. Доставчикът посочва на Ползвателя срок в който последния трябва да вземе необходимите мерки така че приложенията му да спрат да надхвърлят определените лимити.

Чл. 19. В случай, че приложенията на Ползвателя продължават да надвишат определените лимити и след посочения от Ползвателя срок с повече от 10%, Доставчика има право да прекрати или ограничи ползването на Услугата.

Чл. 20. В случай, че приложенията разположени на акаунта на Ползвателя надвишат посочените лимити с повече от 10% в рамките на 1 час, Доставчика има право временно да прекрати или ограничи ползването на Услугата, без да е длъжен да отправя предупреждение към Ползвателя.

Ако още се чудите защо трябва да четете условията на хостинг компанията, ще ви кажа само, че знаейки лимитите на вашия доставчик, ви помага да разберете две неща:

 1. Колко щедър или стиснат е вашият предпочетен хостинг провайдър – трябва ли да се регистрирате с него или да намерите друг, с по-ниски критерии, но по-добри условия за ползване?
 2. Колко прозрачна е вашата хостинг компания – можете ли да се доверите на всичко написано? Обикновено сериозните и честни хостинг фирми имат много точни и еднозначни указания за техните лимити.

Период на договор

Не се изненадвайте, че включвам този критерии тук, но може да се досетите, че щом го споменавам, значи има причина за това. Аз не съм срещал, но все пак съм чувал и съм чел за случаи, когато хостинг компанията ви принуждава да сключите 5-годишен договор, за да използвате промоционалната цена за по-дълъг период от време. Според мен най-добре е да сключвате 1-годишни договори, освен ако не ви предоставят ясни правила за връщане на парите при отказване по всяко време на договора.

Бонус съвет – игнорирайте дисковото пространство и трансфера на данни (bandwidth)

Веднага обяснявам защо дисковото пространство и трансфера на данни са почти безмислени в наши дни. Ако проверите по-подробно, лесно ще установите, че повечето хостинг компании предлагат тези услуги “без лимит”, но в действителност това е само маркетингов трик. Още нещо, върху което да помислите – в наши дни картинките могат да се складират във Flickr, видеата – в Youtube или Vimeo, а големите файлове с информация (doc, pdf, и други) – в Box. И допълнително, ако желаете сайтът ви да зарежда по-бързо от всяка точка на света, тогава е препоръчително да използвате CDN (Content delivery network). Това простичко обяснено са свързани информационни сървъри, разпределени в различни информационни центрове, така че сайтът ви го има на всеки континент и когато потребител се опита да отвори вашия сайт, то той ще се зареди от най-близката до него точка, което увеличава скоростта на зареждане. С други думи – няма нужда да се притеснявате твърде много за дисковото пространство и трансфера на данни.